#universumsbästagäng

Allsvenskan: Jämn bortamatch slutade med förlust
2022-02-14 10:18
Tilda Pettersson - matchens lirare i GT Söder. Foto: Anders Johnson.

Det var en jämn och tuff match på lördagen, 12/2, borta mot Eslövs IK för GT Söders damer. Försvars- och målvaktsspelet var strålande i 60 minuter, men anfallsspelet hackade något. Dessvärre blev det till slut förlust med två bollar. Slutresultatet skrevs till 24-22 efter att GT Söder varit i ledning med en boll i paus (13-14).

Eslövs IK startade målskyttet i första halvlek därefter var det GT Söder som tog över taktpinnen och ledde med fem bollar drygt 22 minuter in i halvleken. Mycket tack vare ett bra försvarsspel och ett fint målvaktsspel av Sara Noreen. Anfallsmässigt var det också mycket bra en period där alla gick rakt på mål och satte merparten av sina lägen. Ett bra tryck i kontringar, både första och andra fas, var också en anledning till att GT Söder drog ifrån i målprotokollet. Men Eslöv ville annat och kom igång under slutskedet av halvleken och tack vare duktiga Matilda Videll och ett bättre försvarsspel där de lyfte ordentligt med sina tvåor kunde de sakta komma i kapp. I halvtid hade GT Söders ledning krympt till en boll (13-14).

I andra halvlek var det precis tvärtemot den första. GT Söder gjorde halvlekens första mål genom Hannah Eldås och därefter tog Eslövs IK över. Vårt damlag åkte på två snabba utvisningar och det dröjde hela 15 minuter innan Tuva Nilsson gjorde lagets andra mål i halvleken. Tack vare bra försvarsspel och det faktum att Eslövs IK gjorde en hel del tekniska fel, så var underläget för GT Söder "bara" två bollar (16-18).

Eslöv släppte inte greppet om matchen och det var en till tre bollars underläge för GT Söder under resterande del av halvleken. Våra spelare visade verkligen att de ville vinna matchen och gjorde två raka mål i slutet och reducerade till ett måls underläge när det återstod 50 sekunder att spela. GT Söder valde att gå upp på 2-punkt (eller kanske 3-punkt) för att stressa Eslövsspelarna. Hemmalaget fick ett läge och domaren valde att döma straff. Med mina partiska ögon tyckte jag att domslutet var väldigt tveksamt - precis som GT Söders tränare Patrick Wester som inte kunde hålla tyst och åkte på en varning. Matchens lirare i Eslövs IK, Matilda Videll, satte straffen när det bara återstod 14 sekunder och fastställde då slutresultatet till 24-22. Det blev ytterligare en förlust för GT Söder.

Spelarna i GT Söder gjorde verkligen allt som stod i deras makt för att vinna matchen. Försvarsspelet var mycket bra stora delar av fighten, där Olivia You på sin andraposition var enormt bra. Om man hade tagit ut matchens lirare genom att titta på försvarsspelet hade hon fått utmärkelsen. Även Tilda Pettersson och Julia Norén var riktigt duktiga i sitt centerspel. Jag vill även ge ett plus till våra målvakter Sara Noreen och Elin Zackrisson som båda stod för många viktiga räddningar.

Anfallsspelet fungerade stundtals väldigt bra, men gick lite i stå. Framförallt när Eslövs IK började lyfta med sina 2:or, då tappade GT Söder helt flytet i spelet. Här hade jag önskat att våra mittsexor hade varierat sina positioner mer samt att kanterna hade nyttjat luckorna bakom 2:orna för att göra det svårare för försvararna att lyfta. Våra notoriska målskyttar Hannah Eldås, Tuva Nilsson och matchens lirare i GT Söder Tilda Pettersson (bilden) fortsatte glädjande nog att leverera mål. Även Tilde Nilsson tycker jag gick mer på mål denna matchen - skulle vilja se ännu mer framförallt att våga ta läget direkt mellan 2:an och 1:an. Då skulle det också kunna bli ännu fler utspel till våra högerkanter.

Jag hoppas att arbetet både på planen och utanför tillsammans med Catrin Nilsmark kan bygga en tro att på att "vi kan vinna" och att en första vinst snart kommer.

Matchfakta

Målgörare, Eslövs IK: Matilda Videll 9 (2), Lina Wessman 7, Ellen Andersson 4, Magdalena Lückander 2, Mikaela Belokozovska 1, Ebba Wallenberg 1

Målgörare, GT Söder: Tuva Nilsson 7, Hannah Eldås 6, Tilda Pettersson 4, Tilde Nilsson 2, Julia Norén 1, Erika Åkerlind 1, Tilda Lundqvist 1

Utvisningar: Eslöv 1 x 2 min. och GT Söder 4 x 2 min.

Matchens lirare, Eslövs IK: Matilda Videll

Matchens lirare, GT Söder: Tilda Pettersson

Domare: Johannes Lindström och Darmin Zdenac

Skribent: Therese Hettman